Skeel & Kannegaard
Genealogy

Last Name:
First Name:
   


Caroline Amalie von Schleswig-Holstein-Augustenburg

Caroline Amalie von Schleswig-Holstein-Augustenburg

Female 1796 - 1881  (84 years)

Personal Information    |    Media    |    All

 • Name Caroline Amalie von Schleswig-Holstein-Augustenburg 
  Born 28 Jun 1796 
  Gender Female 
  Died 09 Mar 1881  Amalienborg Find all individuals with events at this location 
  Notes 
  • Gift 22.5.1815 med kong Christian 8., f. 18.9.1786 på Christiansborg, d. 20.1.1848 på Amalienborg, s. af arveprins Frederik og Sophie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin.

   Caroline Amalie voksede op, først i Dehns Palæ i Bredgade, senere på Augustenborg Slot, i et oprindeligt nært familieliv, stimuleret ved gode lærere og forældrenes omsorg, og hun fik en fyldestgørende uddannelse i forhold til datidens forventninger til kongehusets kvinder. I den tiltagende konflikt mellem forældre med modsatrettede holdninger til de aktuelle politiske forhold knyttede hun sig til moderen, den danske prinsesse Louise Augusta, der fastholdt kontakten med sin broder Frederik 6. efter ægtefællens brud i 1810 med det danske hof. Louise Augusta var også aktiv for at knytte CAs forbindelse til prins Christian Frederik, den senere Christian 8. Han var blevet skilt i 1810 og blev snart betaget af den smukke og som personlighed vindende Caroline Amalie, og hun forelskede sig i ham. De blev forlovet 1814 og gift det følgende år. Caroline Amalie blev det naturlige kvindelige midtpunkt i det miniaturehof, som parret indrettede på Odense Slot, da han i 1816 blev placeret som guvernør over Fyn. Ægteskabet forblev barnløst, hvad parret de første år efter tidens forskrifter søgte at afhjælpe ved hyppige og langvarige baderejser. I det ydre opfyldte ægteskabet alle datidens forventninger om et harmonisk og hensyntagende forhold mellem to både fysisk charmerende og dannede personligheder. Han havde livet igennem forskellige veninder, som Caroline Amalie affandt sig med. Hun viste sig omsorgsfuld over for stedsønnen, den senere -Frederik 7., ligesom hendes vindende egenskaber skabte et godt forhold til den øvrige kongelige familie.

   Caroline Amalie engagerede sig tidligt i et omfattende velgørenhedsarbejde. Hun stod bag oprettelsen af asyler i Kbh. 1829, det senere Dronning Caroline Amalies Asyl, og i Odense 1836, det senere Dronningens Asyl, og inspireret af engelske og tyske forbilleder fik hun 1843 oprettet Kvindelig Plejeforening, der skulle hjælpe syge og barselskvinder. “Fattigbørns Moder” og “den kgl. Fostermoder for de smaa” var samtidens karakteristikker af hende. Hun samlede omkring sig en kreds af kvinder fra aristokratiet og overklassen og bidrog i kraft af sin position som kronprinsesse og fra 1839 som landets dronning til at forme en ny, aktivt udadvendt og socialt forpligtet kvinderolle. Kongehusets, aristokratiets og overklassens kvinder, begunstiget af social tryghed og med adgang til politisk og økonomisk indflydelsesrige miljøer, fik med velgørenhedsarbejdet en udadvendt opgave, der lod sig forene med varetagelsen af familien og hjemmet, og som tillige var udtryk for et bevidst kristent liv. Fra 1838 kom Caroline Amalie i forbindelse med N.F.S. Grundtvig, der holdt foredrag for hende og hendes kreds om Nordens historie og afgørende prægede hendes religiøse opfattelse. Til gengæld støttede hun aktivt ham og hans tilhængere. 1841 oprettedes ved hendes initiativ Dronning Caroline Amalies Asylskole, hvor de grundtvigske skoletanker prægede virksomheden ud fra en plan, som hun havde udarbejdet. Hun var en stadig kirkegænger i Vartov, hvor hun bl.a. var til stede under Grundtvigs bekendte sindssygeanfald i 1867, og hun knyttede nær forbindelse til de grundtvigske præster P.O. Boisen og Peder Rørdam.

   Det er vanskeligt at udtale sig sikkert om CAs politiske indflydelse i snævrere forstand, men i 1840’erne kom hun i stigende grad i en udsat position, da hendes brødre, hertug -Christian August af Augustenborg og prins Frederik af Nør, kom i et modsætningsforhold til Christian 8. og især til den toneangivende kbh.ske nationalliberale opinion. Hun blev genstand for mistanke om at støtte sine nære slægtninge på danskhedens bekostning, og da det nationale og politiske brud indtraf i 1848, svirrede rygterne om hendes, frit opfundne, forbindelse med brødrene i denne konflikt. Hvor hun også før 1848 havde måttet dele den distance, mange kredse følte til Christian 8., så erhvervede hun en ægte popularitet i sin lange enkestand. Sorgenfri var hendes foretrukne opholdssted, og hun rejste i de senere år en del i udlandet, ikke mindst af helbredshensyn.   kilde er ukendt
  Person ID I0643  Skeel-Kannegaard
  Last Modified 10 Feb 2009 

  Father Frederik Christian II. von Schleswig-Holstein-Augustenburg,   b. 28 Sep 1765, Augustenborg Slot Find all individuals with events at this location,   d. 14 Jun 1814  (Age 48 years) 
  Mother Louise Augusta Princess of Denmark,   b. 07 Jul 1771, Hørsholm Slot Find all individuals with events at this location,   d. 13 Jan 1843, Augustenborg Slot Find all individuals with events at this location  (Age 71 years) 
  Married 1787 
  Family ID F1164  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Christian VIII. King of Denmark,   b. 18 Sep 1786, Christiansborg Find all individuals with events at this location,   d. 20 Jan 1848, Amalienborg Find all individuals with events at this location  (Age 61 years) 
  Married 1815 
  Family ID F1173  Group Sheet  |  Family Chart

 • Photos
  Caroline von Schleswig-Holstein-Augustenburg
  Caroline von Schleswig-Holstein-Augustenburg
  Caroline Amalie and Christian VIII
  Caroline Amalie of Denmark
  Caroline Amalie of Denmark
  Maler: August Schiøtt
This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 11.1.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2020.

© Copyright All rights reserved by Kannegaard